AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare
Conectare
Utilizator:
Parola:
Conectare automata: 
:: Mi-am uitat parola
Top postatori
Noor İslam
 
Admin
 
ascary
 
ahmed yusuf
 
Corina
 
nargis b
 
io@n@
 
jadhha
 
Miss Surya
 
Selma Nuran
 
Ultimele subiecte
» Ruga rostita in taina de cei necajiti
Lun Iul 27, 2015 5:01 am Scris de nargis b

» Ruga pentru intampinarea lunii Ramadhan
Vin Iun 19, 2015 1:50 am Scris de nargis b

» Munca asidua si darnicia
Dum Mar 15, 2015 4:02 am Scris de nargis b

» Mai intai pentru aproape si apoi pentru sine
Sam Mar 14, 2015 11:02 pm Scris de nargis b

» Imamul Hussein (as) - Scurta descriere si analiza
Lun Mar 09, 2015 3:03 pm Scris de Admin

» Viata Imamului Hasan (as)
Mar Mar 03, 2015 6:44 pm Scris de Admin

» Viata Fatimei Al Zahraa (as)
Joi Feb 26, 2015 6:45 pm Scris de Admin

» Imamul Ali (as) - Viata sa
Mar Feb 24, 2015 5:28 pm Scris de Admin

»  Profetul Muhammad (salla Allah alayhi wa alih wa salam)
Lun Feb 23, 2015 5:03 pm Scris de Admin

» Perioada sarcinii
Lun Feb 23, 2015 12:36 am Scris de nargis b

» Oare unde sunt si ce mai fac revertitii?
Mier Ian 28, 2015 5:05 pm Scris de Admin

» Taqwa - Evlavia
Dum Ian 18, 2015 6:38 pm Scris de nargis b

» Ruga tainica a celor care nadajduiesc
Mier Ian 07, 2015 11:34 pm Scris de nargis b

» Ruga tainuita a celor ce se caiesc
Lun Ian 05, 2015 3:01 am Scris de nargis b

» Obiecţii ȋmpotriva credinţei ȋn dreptatea divină – Partea a II-a
Lun Ian 05, 2015 2:04 am Scris de nargis b

» Norme pentru atingerea perfectiunii spirituale
Mier Dec 31, 2014 7:47 am Scris de nargis b

» Ruga rostita in taina de cei care se plang
Mier Dec 31, 2014 5:26 am Scris de nargis b

» Sunt dezastrele manifestarea dreptatii sau milei lui Allah?
Sam Dec 27, 2014 3:23 am Scris de nargis b

» Calea de mijloc - Amr bainal amrain
Lun Dec 08, 2014 12:15 am Scris de nargis b

» Scoala shiita versus Ashairah si Mutazilah
Lun Noi 24, 2014 1:03 am Scris de nargis b

Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ianuarie 2019
LunMarMierJoiVinSamDum
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
geomap

hit counters
Bloguri dragi mie
Noul Musulman
Blogu'lu'Yusuf
Hadisuri
Familia İslamica
Coranul Tradat
İslam Romanesc
Gradinile Credincioşilor
Dumnezeu ın Coran
Subiectele cele mai active
TRADITIA PROFETULUI
Versetul zilei
SA NE CUNOASTEM!
SUBIECTE LA CARE TREBUIE SA MEDITEZI
SCUZELE FEMEİLOR CARE NU PORATA VAL
Istoria Convertirii Mele...
Lectii despre Ramadan - Sheikh Assim L. Al Hakeem
BINE ATI VENIT!
DUA PENTRU FIECARE ZI DIN LUNA RAMADAN
INTREBARI & RASPUNSURI
facebook
Forumul Despre Islam

Creează-ți o insignă
Cei care creeaza cel mai des subiecte noi
Noor İslam
 
Admin
 
ahmed yusuf
 
nargis b
 
io@n@
 
Corina
 
ilayda
 
Noor
 
Selma Nuran
 
Umm Adam
 
VIZITATORI

Distribuiţi | 
 

 Viata Imamului Hasan (as)

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 426
Data de inscriere : 08/10/2009
Varsta : 48
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Viata Imamului Hasan (as)   Mar Mar 03, 2015 6:44 pm

Al Hasan Ibn Ali al Mujtaba ( Pacea fie asupra sa!)Nume: Al Hasan 
Titlu: Al Mujtaba 
Supranume: Abu Muhammed 
Numele tatălui: Ali Amir al-Muminin 
Numele mamei : Fatime (fiica profetului Muhammed(Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!))
Data şi locul naşterii: În Medina într-o zi de marţi, pe data de 15 a lunii Ramadhan, în anul 3 Hijri

Data şi locul morţii: A murit la vârsta de 46 de ani, în Medina, într-o zi de joi, pe 28 Safar, în anul 50 Hijri, fiind înmormântat în Jannatul-Baqi, în Medina.

Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a fost fiul cel mai mare al Imamului Ali (Pacea fie asupra sa!) şi al Fatimei (Pacea fie asupra sa!). Când Profetul (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) a primit vestea cea bună a naşterii nepotului său, el a venit la casa fiicei sale iubite, l-a luat în braţe pe pruncul nou-născut şi i-a recitat chemarea la rugăciune (adhan) şi răspunsul chemării la rugăciune (iqamah) în urechea dreaptă şi respectiv în cea stângă, numindu-l Hasan, conform poruncii primite de la Dumnezeu. 

Copilăria sa: 

Primii şapte ani ai copilăriei sale au fost binecuvântaţi de protecţia binevoitoare a Sfântului Profet (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!), care i-a dăruit din toate calităţile sale alese, din ştiinţa, toleranţa, genialitatea, bunătatea şi valoarea sa. Fiind neprihănit încă de la naştere şi înzestrat de Dumnezeu cu ştiinţa celor nevăzute, el putea să aibă acces, în înţelegerea sa, la al-lauhul-mahfuz (tabla păzită pe care Dumnezeu a scris toate cele privitoare la omenire pentru eternitate). Imamul (Pacea fie asupra sa!) a devenit repede cunoscător al tuturor înţelesurilor versetelor coranice, auzindu-le când Profetul (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) le făcea cunoscute companionilor lui. Spre marea surpriză a Profetului (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!), Fatime (Pacea fie asupra sa!) începea să recite adesea textul intact al unui verset coranic proaspăt revelat, înainte ca acesta să i-l dezvăluie ei personal. Când o întreba de unde cunoaşte acel verset, ea răspundea că Hasan era cel de la care învăţase versetul revelat. 

Pomenirea lui Dumnezeu: 


Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) s-a dedicat atât de mult rugăciunii, încât toate părţile trupului său care erau folosite în prosternare aveau vânătăi şi urme ale prosternărilor sale (sajdah). El îşi petrecea majoritatea nopţilor pe covoraşul de rugăciune. Concentrarea sa în timpul rugăciunii şi smerenia sa faţă de Dumnezeu erau atât de profunde, încât acesta vărsa şiroaie de lacrimi de teamă şi evlavie. În timp ce efectua spălarea rituală, acesta tremura înfiorat de teama lui Dumnezeu, iar faţa sa devenea palidă în momentul în care se ruga. Faptul că era cufundat în meditaţie profundă, fiind total absorbit în rugăciune, în comuniunea cu Dumnezeu, îl făcea să fie total rupt de mediul înconjurător. 

Evlavia şi mulţumirea sa: 


Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a avut la dispoziţia sa bunurile lumeşti şi ar fi putut să se bucure de o viaţă luxoasă, dar el le-a utilizat în întregime pentru îmbunătăţirea stării celor săraci. El era atât de manierat şi de smerit, încât nu a ezitat niciodată să se aşeze lângă cerşetori pe străduţele şi aleile din Medina, pentru a răspunde la întrebările lor referitoare la religie. Prin atitudinea sa amabilă şi prin ospitalitatea sa, nu i-a făcut niciodată să se simtă inferiori faţă de el pe cei săraci şi umili, când aceştia îi vizitau locuinţa. 

Funcţia de Imam: 

Moartea Profetului a fost urmată de o perioadă tumultoasă, în care lumea islamică (condusă de persoane care şi-au atribuit în mod nedrept funcţia de conducere) se afla sub febra expansionismului şi a cuceririlor. Dar chiar şi în această perioadă, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a continuat să se dedice misiunii sfinte de a propaga islamul şi învăţăturile Sfântului Profet (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!), împreună cu renumitul său tată, Imamul Ali (Pacea fie asupra sa!). Martiriul Imamului Ali din ziua de 21 a lunii Ramadhan a marcat debutul funcţiei de Imam al Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!). Majoritatea musulmanilor şi-au depus jurământul de credinţă faţă de el (bay'ah). De îndată ce acesta a preluat funcţia de conducere în mâinile sale, a trebuit să facă faţă provocărilor lui Muaauie, guvernatorul Siriei, care i-a declarat război. Respectând voinţa lui Dumnezeu şi dorind să evite un masacru al musulmanilor, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a semnat un acord de pace cu Muaauie. Cu toate că prevederile tratatului de pace nu au fost respectate şi îndeplinite întru totul de Muaauie, acest acord a salvat islamul şi a pus capăt războiului civil. Acest tratat însă, nu a reprezentat niciodată o capitulare în faţa lui Muaauie, nici o acceptare a conducerii definitive a acestuia. Acest acord a însemnat doar un transfer de putere provizoriu al statului islamic, cu condiţia ca puterea să-i fie redată înapoi Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!) după moartea lui Muaauie, iar apoi să fie moştenită de Imamul Husein (Pacea fie asupra sa!). După ce s-a eliberat de responsabilitatea administrativă, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a păstrat autoritatea religioasă pentru sine şi şi-a dedicat viaţa propagării islamului şi a învăţăturilor Profetului (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) în Medina. Martiriul: 
Invidia şi răutatea lui Muaauie împotriva Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!) l-a condus acolo încât acesta a pus la cale un plan de a-l ucide pe Imam, conspirând împotriva acestuia chiar cu soţia Imamului, Jadah, fiica lui Ashath. Ea a fost determinată să-i dea Imamului o otravă care i-a afectat ficatul, astfel că Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a murit pe 28 Sefer, anul 50 Hijri. La înmormântarea sa au participat Imamul Husein (Pacea fie asupra sa!) şi membrii familiei hashimite. Sicriul său a fost atacat cu săgeţi ale duşmanilor în timp ce era transportat la mormântul Profetului (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) (sub supravegherea directă şi după consimţământul Aishei), ceea ce nu a permis înmormântarea Imamului lângă Profet (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!), cortegiul funerar a trebuit astfel să se îndrepte către cimitirul Jannatul-Baqi din Medina. Mormântul său a fost demolat împreună cu altele pe 8 Sheuual, în anul 1344 Hijri (21aprilie 1926), de către regii saudiţi, după ce aceştia au preluat puterea în Hijaz. Condiţiile tratatului de pace au fost încălcate după puţin timp, dar acest lucru i-a adus lui Muaauie doar o glorie efemeră.TRADUCERE REALIZATA DE CENTRUL CULTURAL AZ ZAHRACeea ce a urmat s-a dovedit a fi un dezastru pentru soarta fiului său, Iezid şi a fost o lovitură fatală pentru întreaga familie umaydă. După moartea lui Muaauie, Imamul Husein (Pacea fie asupra sa!) a apărut ca un munte insurmontabil al adevărului şi determinării. În tragedia înfiorătoare de la Karbelaa, Iezid a reuşit sa-i ucidă pe cei şaptezeci şi doi de companioni şi membri ai familiei Imamului Husein (Pacea fie asupra sa!) doar prin forţa numărului ostaşilor săi şi după ce i-a izolat pe aceştia, nepermiţându-le să ajungă la apă timp de trei zile. Acest succes mişelesc al lui Iezid a fost însă de foarte scurtă durată. Musulmanii s-au întors împotriva sa după ce au aflat de această faptă îngrozitoare pe care a comis-o, iar acest lucru a dus la prăbuşirea lui Iezid şi la dispariţia puterii umayde de pe faţa pământului. 

Allamah Tabatabai scrie: 


„Imamul Hasan Mujtaba (Pacea fie asupra sa!), a fost cel de-al doilea Imam. El împreună cu fratele său, Imamul Husein (Pacea fie asupra sa!) au fost cei doi fii ai Căpeteniei credincioşilor (Amir al-Muminin) Ali (Pacea fie asupra sa!) şi ai Fatimei (Pacea fie asupra sa!), fiica Profetului. Profetul (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) a spus de multe ori „Hasan şi Husein sunt fiii mei”. Din cauza acestor cuvinte, Ali (Pacea fie asupra sa!) obişnuia să le spună celorlalţi copii ai săi: „Voi sunteţi copiii mei, iar Hasan şi Husein sunt copiii Profetului”. Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) s-a născut în anul 3 Hijri, în Medina, crescând până la vârsta de şapte ani sub grija şi dragostea Profetului (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!).

După moartea acestuia, care s-a petrecut cu mai puţin de trei luni, sau după alţi istorici, şase luni înaintea morţii mamei sale, Fatime (Pacea fie asupra sa!), Hasan (Pacea fie asupra sa!) a fost îngrijit chiar de nobilul său tată. După moartea tatălui sau, prin poruncă divină şi conform voinţei tatălui său, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a devenit Imam. El a mai ocupat şi funcţia de calif timp de şase luni, timp în care s-a îngrijit de treburile administrative ale musulmanilor. În acel timp, Muaauie, care era un duşman aprig al lui Ali (Pacea fie asupra sa!) şi al familiei acestuia şi care luptase ani de zile cu ambiţia de a ajunge calif, la început sub pretextul răzbunării morţii celui de-al treilea calif, iar în cele din urmă, cu pretenţia făţişă la funcţia de calif, şi-a îndreptat armata către Irak, unde se afla reşedinţa califatului Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!).

Au urmat pregătirile de război, în timpul cărora, Muaauie i-a mituit cu sume mari de bani pe căpeteniile şi pe conducătorii armatei Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!), amăgindu-i cu promisiuni deşarte, până când armata s-a răsculat împotriva Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!).

În cele din urmă, Imamul a fost nevoit să încheie un acord de pace, cedând funcţia de calif lui Muaauie, cu condiţia ca, după moartea lui Muaauie, funcţia de calif să-i revină din nou Imamului Hasan (Pacea fie asupra sa!) şi ca familia şi susţinătorii Imamului să fie protejaţi. În acest mod, Muaauie a ajuns la conducerea califatul islamic şi a intrat în Irak. Într-o cuvântare publică el a anulat acordul de pace, abrogându-i condiţiile iar apoi a creat presiuni mari asupra membrilor familiei Profetului (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) şi asupra adepţilor lor, în toate modurile posibile.

În timpul celor zece ani în care a fost Imam, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) a trăit în condiţii extrem de grele şi sub persecuţii, neavând siguranţă nici măcar în propria casă. În anul 50 Hijri, el a fost otrăvit şi martirizat de o persoană din propria casă, care, potrivit istoricilor, ar fi fost îndemnată de Muaauie să comită această faptă. În ceea ce priveşte desăvârşirea umană, Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) amintea de tatăl său şi de modelul perfect al bunicului său. De fapt, cât timp Profetul (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) a fost în viaţă, atât el cât şi fratele său, se aflau mereu în compania Profetului, care îi purta uneori pe umerii săi.

Atât sursele sunnite, cât şi cele şiite, au transmis acest hadis al Sfântului Profet (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) privitor la Hasan (Pacea fie asupra sa!) şi Husein (Pacea fie asupra sa!): „Aceşti doi copii ai mei sunt Imami (lideri), fie că stau în picioare, sau stau jos” (Aluzie la ocuparea funcţiei oficiale de calif: fie că ocupă funcţia exterioară de calif sau nu, ei sunt Imami). De asemenea, există multe tradiţii ale Sfântului Profet (Pacea fie asupra sa şi a familiei sale pure!) şi ale lui Ali (Pacea fie asupra sa!) referitoare la faptul că Imamul Hasan (Pacea fie asupra sa!) va avea statutul de Imam după moartea nobilului său tată.
Imamul Hasan ibn Ali (Pacea fie asupra sa!) a spus: 
„Dacă eşuaţi în obţinerea vreunui beneficiu lumesc, consideraţi-l ca şi cum nu v-aţi fi gândit niciodată la el. 


Niciodată un popor nu a recurs la consultarea maselor, fără ca acest lucru să-l conducă la dezvoltare şi progres. 


Dragostea este cea care îi apropie pe cei care sunt îndepărtaţi în ceea ce priveşte originea, iar (absenţa) dragostei este cea care determină separarea dintre cei înrudiţi prin originea lor. 


Şansa este ceva care se risipeşte cu repeziciune şi care va reveni cu întârziere.”
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://forumuldespreislam.forumgratuit.ro
 
Viata Imamului Hasan (as)
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: RELIGIA ISLAM :: GENERALITATI DESPRE RELIGIA ISLAMICA-
Mergi direct la: