lumina islamului
Mesaje : 5 Data de inscriere : 11/02/2013
 | Subiect: PROFETUL SI CORANUL Mier Mar 06, 2013 6:40 pm | |
| Profetul și Coranul
Așa cum se întâmplase și în cazul altor profeți, Profetului i s-a cerut să realizeze un miracol și așa cum prea bine a afirmat-o Coranul, însuși Profetul a confirmat puterea profeților de-a produce miracole. Au fost relatate multe istorii privitoare la multele miracole ale Profetului, istorii a căror transmitere este certă și poate fi acceptată cu încredere, în cazul unora dintre ele. Însă într-adevăr persistentul miracol al Profetului, miracol încă viu, este cartea sacră a islamului, Sfântul Coran. Sfântul Coran este un text sacru constând în 6000 și câteva sute versete (āyāt), împărțite în 114 mari și mici capitole (suwar).
Versetele Sfântului Coran au fost revelate gradat de-a lungul unei perioade de profeție și misiune a Profetului, perioadă de 23 de ani. Începând de la rostiri mai mici decât un verset și până la întregul unui capitol, conținutul acestora a fost revelat în diferite circumstanțe, atât pe timp de noapte, cât și de zi, în călătorii sau acasă, în vreme de război sau de pace, în timpul zilelor pline de greutăți sau în momentele de odihnă.
În multe din versetele sale, Sfântul Coran se prezintă ca un miracol într-un limbaj lipsit de ambiguitate. Cartea îi cheamă pe arabii acelor zile la o rivalitate, la o competiție (cu ea însăși, Coranul adică) în compunerea unor scrieri de un adevăr și o frumusețe comparabile cu ale sale. În acord cu dovezile istoriei, arabii atinseseră cele mai înalte culmi ale elocvenței și eleganței lingvistice, iar privitor la dulceața limbii și fluenței vorbirii, îi depășeau întru totul pe toți ceilalți oameni. Sfântul Coran afirmă că, de este considerat ca un discurs omenesc, creat numai de Profetul însuși sau deprins printr-o învățătură primită de la un alt om, atunci chiar arabii, utilizând oricare mijloc avut la dispoziție pentru a obține acest obiectiv, ar trebui să fie capabili de-a produce ceva egal , ori numai 10 capitole egale celor din Carte , ori măcar unul din versete. Iluștrii oameni ai elocvenței, arabi, în răspunsul lor la această provocare, au afirmat că Sfântul Coran era de natură magică și că, prin urmare, era imposibil de creat ceva egal lui.
Coranul nu numai că provoacă și invită oamenii să intre în competiție cu elocvența sa și cu limbajul său elegant, ci și invită câteodată la rivalitate din perspectiva semnificației sale; astfel, el cheamă la întrecere toate puterile mentale ale oamenilor și spiritelor-jinn și aceasta deoarece este o carte conținând programul total pentru viața umană. Dacă investigăm mai cu atenție problema, vom descoperi că Dumnezeu a făurit acest vast și detaliat program, care îmbrățișează fiecare aspect al nenumăratelor credințe, al nenumăratelor forme etice și acțiuni ale umanității și ia în seamă detaliile și particularitățile toate ale acestora, spre a constitui Adevărul (haqq) și ca să se numească religie a adevărului (din-i haqq). Islamul este religia ale cărei prescripții sunt bazate pe adevăr și pe reala bunăstare a umanității, iar nu bazată pe dorințele și tendințele majorității oamenilor ori pe capriciul uni singur și puternic conducător.
În fundația acestui vast program se află pus cel mai prețuit cuvânt al lui Dumnezeu, care este credința în Unitatea Sa, căci toate principiile științei sunt deduse din principiul Unității (tawḥīd). După acesta și incluse în program, se află virtuțile etice și morale cele mai demne de laudă, care sunt deduse din principiile științelor religioase. Apoi, nenumăratele principii și detalii ale acțiunii umane, cum și condițiile individuale și sociale ale omului sunt investigate, iar obligațiile relative la aceste principii, datorii ce sunt originate din adorarea Unului, sunt elaborate și organizate.
În islam, relația și continuitatea care există între principii (uṣūl) și aplicarea lor (furu') sunt de-o asemenea natură, că fiecare aplicație particulară, în oricare domeniu, dacă este reîntoarsă la sursa ei, revine la principiul Unității, iar dacă Unitatea este aplicată și analizată, devine bază pentru injuncția sau regula particulară.
Desigur, elaborarea finală a unei asemenea detaliate religii, având o asemenea unitate și interconexie între părți, sau chiar pregătirea unui index elementar cu datele acesteia, se află dincolo de puterile normale ale celor mai bune autorități în jurisprudență din lume. Însă noi aici vorbim despre un om care, într-un scurt interval de timp, a fost plasat în mijlocul a o mie de dificultăți privind viața și proprietatea privată, un om care a fost prins în bătălii sângeroase și s-a confruntat cu obstacole interne și externe, un om care, mai mult de atât, se afla pus singur în fața întregii lumi. Înainte de a deveni profet, el și-a trăit două treimi din viața sa printre oameni ce nu erau instruiți și nu aveau gustul civilizației. El și-a trăit viața într-o țară fără de apă și fără de vegetație, cu aer incendiar, printre oameni ce trăiau în condițiile sociale cele mai de jos și erau dominați de către puterile politice vecine.
Pe lângă cele spuse mai sus, Sfântul Coran îi provoacă la întrecere pe oameni și într-alt fel. Această carte a fost revelată de-o manieră gradată, de-a lungul unei perioade de 23 de ani, în condiții totalmente diferite, în perioade de dificultate sau de odihnă, pe timp de război sau de pace, la vreme de putere sau slăbiciune, ori alte circumstanțe asemănătoare. Dacă sfânta carte nu ar fi venit de la Dumnezeu, ci ar fi fost compusă și prezentată de către om, s-ar fi observat în ea multe contradicții și contraste, sfârșitul ei ar fi fost cu necesitate cu mult mai bun (stilistic, doctrinar) decât începutul, (reflectând) necesitatea perfecționării gradate a individului uman.
În loc de aceasta, primele versete-Mekka sunt de calitate egală versetelor-Medina și nu există nici o diferență între începutul și sfârșitul Coranului. Coranul este cartea ale cărei părți se aseamănă unele cu altele și cartea a cărei putere de expresie, ce inspiră venerația, este peste tot cu același stil și calitate.
Traducere realizata de Asociatia Culturala Poarta Cunoasterii Extras din cartea Shiite Islam, de Allama Tabatabai
|
|